Човекът с маската

Поля Лалева, 11 год.

Казанлък


Живял някога един кукер, който по нищо не приличал на другарите си. За него кукерството било буквално мисия и съдба. Той влагал много труд и въображение в подготовката на костюма си.

   Маската му не била страшна, а децата се превивали от смях, като го видели. Ще си помисли човек, че не кукер е излязъл на улицата, а клоун от цирка. Хлапетата тичали след него, сочели го с пръст и крещели от радост. Всички приемали облеклото му за весело и забавно, а не за плашещо. Кукерът бил малко тъжен, защото обичал да излиза с другите кукери, за да помага при изгонването на злите сили. Харесвала му идеята да се бори против злото, защото в сърцето си бил добър човек. А и както вече казах, той се обличал много старателно, още по-внимателно връзвал навущата на цървулите си, за да не спъне някой, без да иска, а хлопките си лъскал и полирал, за да блестят и да дрънчат ясно и отчетливо. Всъщност, едва ли някой, някога е виждал друг кукер, с толкова блестящи на слънцето хлопки.

   Веднъж, едно дете, което харесвало кукери, тръгнало след човека с маската. То искало да разбере какви са силите на точно този кукер, може ли той да уплаши някого, и що да види?! Злите сили, а и злите хора, стояли доста недалеч. Ако, някой от тях случайно се окажел на пътя му, той моментално се отдръпвал, /злите сили разбира се, просто се изпарявали, защото те правят така/.  Удивило се детето. Тръгнало да разказва на всичките си приятели, че „смешният кукер”, всъщност е по-могъщ от цяла група обикновени кукери. Казвало им, че със собствените си очи е видяло, как бягат злите хора и се изпаряват злите сили.

   Някои деца все още се подигравали и сочели кукера, който не бил страшен, но тъй като били с лоши намерения, те стояли далеч от него. Нещо ги карало да странят от добрия човек. Така, без да предполагат, защото не се замисляли въобще, кукерът си вършел работата – гонел злото, по-успешно от всеки друг.

   А, умното дете разбрало истината – че не е нужно да правиш злото, за да го прогониш. Ако си добър човек, то ще бяга от теб.

Напишете коментар