История

Автор: Михаела Солучкова – 12 години.

Категория: 11 г. – 14 г.

Днес не се бе очаквало да вали, но въпреки това силната буря на фона на нощното небе показваше друго. Валеше толкова силно, че през един от отворените прозорци в една стара сграда, чак в самия край на града,бе намокрило толкова много, че и поля вече увяхващите на него цветя. Те не бяха нещо особено за гледане, просто техния собственик забравяше да ги полива, и можеш ли да виниш едно дете да забравя, когато има нещо друго на главата.

Това дете тъкмо се беше прибрало от училище, а докато мине през коридора, целия приличащ на бойно поле, до малката си тясна стая, оприличаваща се на малка кутия с боклуци и докато види отворения прозорец вече и пода се бе намокрил.

Само при мисълта за дори толкова малкото нещо което се бе случило го обзе паника, започна да усеща задушаваща жега, нищо че измръзваше от студ до преди секунди. Тъкмо преди инстинктивно да отиде до другата стая и да вземе кърпа се усети, че той ще разбере какво се е случило и всичко насъбрано от тежкия понеделничен ден ще се събори върху него. Тогава грабна старата си тениска, която вече три години ползва за пижама и забърса капките, паднали по пода, молейки се ламината да не се подуе.

  Веднага като осъзна маловажността на това действие паниката утихна, а стаята се усети двойно по-студена и от преди, направо смразяваща те до последната капка кръв, до последната мечта. Усети също и тежестта на раницата си, затова я остави на пода, дръпна завесите и пусна силната лампа, която все едно го ослепи.

  Малко след като се прибра почукване на врата събуди всичко живо в апартамента, всичко до този момент застинало и със забоден поглед в стената. Тогава детето стана, дотича до входната врата и внимателно и бавно я отвори. Нямаше нужда да го прави, все пак майка му имаше ключ, но би било грубо да не поздрави човека, дало му всичко да продължи да живее живот с единствена цел той да свърши успешно.

  Веднага след като всички се бяха сгъчкали в малката кутия с надпис „апартамент №6“ миризмата на готовата вечеря се разнасяше навсякъде и те водеше до мястото ти на масата. Винаги трябва детето да седи най-отзад, а родителите му пред него, за да може да знае мястото си в йерархията в дома си, техния дом. Вечерята никога не беше нещо зашеметяващо, но винаги беше една степен по-сложна рецепта от макарони със сирене.

  След само няколко лъжици празнотата в стомаха започваше да се усеща, но за да покаже уважение, детето бавно се тъпчеше с присвити очи, готови да излеят безброй сълзи. След поне тридесет минути мъчението беше свършило и дойде време за десерта, но днес дори и детето се прибра твърде късно за да направи нещо и затова остана само с основното и единствено ядене да го води до следващата вечеря. То не се лъжеше, след поредният коментар за теглото му можеше да не яде с дни и имаше усещане, че следващите няколко дни няма да са изключение.

За да избяга от тези мисли ги изми със сапун и вода, както направи и с ръцете си, а после отиде в стаята си. От там веднага отиде до малката библиотека в ъгъла, до малката си гордост, отрупана до горе с книги и взе последно четената от него книга и седна върху купчината с възглавници на леглото си да я довърши.  

Самата книга нямаше нищо особено като история, герои или послание, на това й беше поне третия път на прочитане. Детето знаеше какво ще се случи, но все пак всеки път  намираше нови детайли, които записваше в тефтерчето си с анализи.

За това дете, както и за много други по света, четенето не му беше достатъчно за да се задълбочи в историята, за този цел имаше малки тефтерчета в които записваше мислите си при всяко прочитане и препрочитане на всяка негова книга. Не разбирайте, че ползваше едно тефтерче за всеки анализ, то дори правеше напълно обратното. Всяка една история, всеки един герой, всяка една отделна мисъл за него означаваше много и заслужаваше отделен тефтер за своя свят, писане и история. Дори да не даваше такава важност но мислите и книгите си-гордостта си, все пак щеше да пише поне едно тефтерче за история, която запазваше в стара кутия в дъното на малкия си гардероб.

С повтаряне на четене и писане, четене и писане, накрая се задълбочи толкова в историята, че забрави да пише, дори забрави къде е. Единственото в главата на това дете беше завладяваща история. Така то стана герои в историята, все едно с всеки дъх се изписваха нови думи, този път и то беше част от тях, част от историята.

Така се озова в свят на елфи и вещици, приключения и магии и започна да изживява историята. Мина през всеки мост, докато не стигна до този с гатанка…

Колкото пъти да чуваше и да се опитваше да говори не можеше да каже нищо, дори гатанката да беше най-лесната на света, то все пак нямаше контрол и това отново за малко да не го изпрати отново в малката кутия.

То не можеше да отговори, все едно думите не можеха да преминат през въздуха и оставаха заключени в мислите му. Тогава пред него се появиха лист хартия и една стъклена химикалка с невероятни детайли на малки йероглифи. Това беше странно, извън сюжета, поне по спомените му, но не мислеше много по въпроса и с възвърнала се усмивка на лице започна да пише.

След няколко минути вече бе преминало моста и продължаваше съм следващата част от пътя, следващото приключение и следваща пътека към края. Така по пътя, срещайки различни хора и преминавайки през всяка една част от историята вече беше забравило за реалността и искаше това да продължи завинаги.

Тази история, колкото и приятна, имаше трудности, които трябваше детето до премине и да се учи от тях. Дори малко напомняща за реалния живот, тя беше (поне според него) за предпочитане. И имаше много разлики, например че можеше там да прави приятели, да се наслаждава на всичко без да бъде съдено, да се бие до края. Краят…

Всичко в тази фалшива реалност минаваше добре, всяка битка беше спечелена и всички живееха в мир и спокойствие. Поне докато не се чу писък, не-крещене, крещене което накара всичко да изчезне.

Това събуди детето, заспало с книга в ръка. Тогава то стана, а на фона на крясъците от другата стая то си миеше зъбите и обмисляше съня си. Движението вече беше автоматично и мърдаше бавно четката напред-назад и се натъжаваше колкото повече мислеше за съня си.

След това сложи още влажната тениска, която бе ползвало за кърпа, като пижама и легна в неоправяното от векове легло, зави се и затвори бавно насълзените си очи, но малко преди да заспи ги отвори и каза:

– Защо само хубавите истории имат край?

Напишете коментар