Лили, която сбъдва мечти

Автор: Фая Гератлиева – 12 години.

Категория: 11 г. – 14 г.

Лили беше мечта. Мечта на двама родители, които имаха още много мечти. Когато тя се роди майка й и баща и започнаха да правят планове за бъдещето й. Това наистина бяха големи и сериозни планове.

Лили започна да чете на три години. На пет вече пишеше стихотворения. Освен това, ходеше на балет, тенис и актьорско майсторство. Нито едно от тези занимания не я влечеше истински, но тя се стараеше и се справеше добре. Когато беше в четвърти клас, Лили вече беше натрупала сериозна колекция от награди и медали и въпреки това беше пълна отличничка. Момиченцето знаеше, че като се справя така добре, тя сбъдва мечтите на своите родители. Майка й се беше провалила в балета, като ученичка, а баща й не се справял със спорта, но мечтаел за дете – шампион. Лили мечтаеше само да рисува, но отиде в математическа гимназия, защото родителите й смятаха, че така ще се реализира по-добре и ще има по-хубав живот. За нея беше по-важно, че те бяха много горди и щастливи, да я видят на първо място в списъка на приетите математици.

Училището започна, а Лили учеше много старателно, за да радва родителите си със знания и оценки. Вечер, когато останеше сама в стаята си, понякога се чувстваше тъжна, затова започна да рисува. Правеше го тайно, защото знаеше, че за родителите й, това е загуба на време.

Постепенно Лили измисли свои герои и започна да ги рисува, като разказваше истории. Правеше рисунките на малки листчета, които лепеше върху голям картон, скрит под леглото й. Малко по-малко момиченцето потъна в рисуваните си истории, започна да ги оцветява и обогатява, а това беше цял един нов сват за нея, в който се чувстваше щастлива.

Времето летеше, Лили се справяше отлично във всичко, но душата й живееше в нейните рисунки. Една вечер, майка й влезе в стаята й, без да почука. Искаше да я изпита по история, защото им предстоеше труден тест. Първото нещо, което забеляза беше картонът със залепените по него рисунки.

– Какво е това? – попита майка й ядосано. – Защо не учиш за теста, а се занимаваш с глупости?

– Рисувам само… когато искам да си почина – започна да се оправдава Лили.

– Няма време за почивки в края на срока! Това да се изхвърли, веднага! Чакам те тук, да те изпитам!

Лили изтича навън разплакана, притиснала скъпоценния за нея картон към гърдите си. Нямаше как да не се подчини на майка си, но толкова обичаше тези рисунки. Направила ги беше с толкова любов и труд.

– Защо плачеш детенце, какво се е случило? – Спря я точно пред контейнера възрастен господин. Носеше интересни шал и шапка, а лицето му беше мило и усмихнато.

Лили разказа набързо своята история, все пак трябваше да се върне, да я изпитат. Тя  сподели с непознатия, че е щастлива, когато сбъдва мечтите на родителите си, но и е тъжно, че никой не се интересува от нейните собствени мечти.

Господинът разгледа рисунките внимателно и на няколко пъти възкликна, че Лили има голям талант. После я помоли да вземе творчеството й, а на малък тефтер, записа старателно адреса и телефона на детето.

Мина седмица. Лили завърши срокът с отличие, а на трудният тест по история, беше единственото дете с пълна шестица, от целия випуск. Родителите й се гордееха много, хвалеха се на колеги и познати. Дойде зимната ваканция. Времето беше меко, но нямаше сняг. Лили се чудеше с какво да запълни времето си, но се боеше да рисува отново.

Една вечер на вратата на дома й, се позвъни. Майка й отвори и дълго говори с някой. Върна се просълзена и много развълнувана, а зад нея пристъпяше непознатият господин, който бе взел рисунките й. Оказа се, че той бил известен художник и собственик на галерия. Рисунките на Лили били истинско изкуство, а господинът й предложи изложба, както и възможност да направи тениски и други детски облекла, с щампи от нейните странни човечета. Родителите й подписаха договор и скоро Лили беше истински дизайнер, само на дванайсет години. Тя продължаваше да сбъдва мечти, но вече знаеше, че човек е щастлив и полезен, когато прави това, което му подсказва сърцето.

Напишете коментар