Осъзнаване

Автор: Мария Златева – 12 години.

Категория: 11 г. – 14 г.

Моята преживяна история

Да се родиш различен от останалите, това е истинско изпитание поднесено от съдбата. И боли! Не е лесно да живееш в един индивидуален и изолиран свят, по-различен от нашия! Да си лишен от възможността да виждат с очи красивата природа, да се наслаждаваш на волността на птиците и на нюансите на морските вълните! Да не можеш да впериш поглед в облаците и да съзерцаваш красивите картини, които Бог е нарисувал. Да се родиш различен от останалите! Познавам деца с увреждания, чийто живот изобщо не е лесен и приятен! Но… все пак успяват да намерят начин да са оптимисти, да бъдат весели и се опитват да гледат позитивно, да не се самосъжаляват и да се борят всеки ден. Приемат всички нови изпитания с невероятна вътрешна сила и енергия, и това ги прави по-силни. Те са истински пример за това, че всеки един от нас може да намери начин да премине през трудните дни в живота си.

Ето я и историята, която за мен е ярък спомен и пример за вдъхновение.

Преди няколко месеца бях на състезание по английски език. Беше много напрегнато, а аз бях обзета от мисълта какво ще се случи и дали няма да объркам нещо. Дали ще ми дадат дума, която не знам?! Взех, че с Божията помощ стигнах до средата на състезанието. Обявиха, че ще имаме почивка. Във фоайето ни чакаше и вкусна пица, която бе осигурена за участниците. Докато ядох се блъснах в едно момче и го заговорих. Той беше с черна къдрава коса и дълъг бретон. Извиних се, а той не реагира, като че ли нищо не се беше случило. Не се сдържах и го попитах откъде е и дали му харесва пицата. А той, може би от притеснение, се окапа. Дъвчейки му казах, да погледне петното на жълта тениска, а той се огледа и ослуша, като че ли се опитваше да открие от къде му говорят. С тъжна усмивка ми отговори,че за жалост не може да види къде се е окапал. Учудих се много. Помислих, че си прави шега. Това ме изненада. Започнах на съзерцавам, за да открия какво не е наред. Лицето му беше спокойно, но под буйния бретон забелязах, че очите му са полузатворени. Стана ми неловко и до някъде се радвах , че той не видя реакцията ми. Не знаех какво да кажа, но той – знаеше! Отговорът му още звучи в главата ми – уверен и сигурен, той простичко каза:

– Спокойно, по важно е сега да хапнем и да се представим добре 🙂 , нали всички сме положили усилия да бъдем тук. Аз съм незрящ, но това не ми пречи.

Думите му звучаха много мъдро. Попитах го как е успял да се подготви, а той ми обясни, че няма с какво да се разсейва, не си губи времето в тик-ток, а на състезанието гледа като на малко предизвикателство.

След като се опознахме повече бях прекалено любопитна, но и притеснена. Говорихме за живота на хората с увреждания и изненадата ми ставаше все по-голяма. Вместо типичното “не ми се говори за това”, той призна, че преди му е било наистина тежко и липсата на зрение за него е истинско изпитание от съдбата. Борил се е! Искал е да бъде чут и разбран, но вместо това винаги е бил отблъскван от другите.

Разговорът ни продължи и аз опитах да се държа естествено. Пожелах му успех и му казах, че мисля, че той заслужава да победи и му стискам палци. Той прие това лично. От разговора ни направих много изводи. Колко всъщност им е трудно на хората със зaболявания, задето са неразбрани и отблъсквани от обществото. Трябва да се държим с тях като с равни, така както бихме искали да се отнасят с нас. Как ми се иска – ние, „здравите” да сме малко по-добросърдечни, да бъдем отзивчиви и да сме готови да жертваме егото си. Да не се подиграваме! Да не осъждаме! Да не манипулираме! Да бъдем добри и да разбираме, да помагаме и да подкрепяме!

Състезанието продължи и заедно с него бушуваха и моите мисли. Не спирах да се чудя как е възможно да излъчваш такъв позитивизъм, въпреки трудностите. Вероятно в подобна ситуация аз щях да съм депресирана и да нямам желание да говоря с другите, камо ли да се състезавам и да се доказвам. Може би и той се е съмнявал в себе си, но са надделяли духът и волята.

Да, да се родиш различен от останалите, боли! Но ТЕ – хората с увреждания не обичат да бъдат съжалявани, Те – искат просто да се държат с тях както с всички останали, защото и те са Хора, като всички нас. И те обичат, страдат и тъгуват, радват се и се усмихват, боледуват и оздравяват – като всички нас. А дали ще бъдат част от живота ни – зависи от НАС, от нашата нагласа всичко по-различно от стереотипа ни “перфектен” и не толкова естетично да оприличаваме като “противно” и “недостойно” .

Тази среща, тя ме накара наистина да мисля и да се опитам да променя много неща в мен. Исках да разбера, да вляза в “неговите обувки”, да осъзная, че всеки от тях носи душа, мисли и чувства! И да помисля как се чувстват хората с увреждания, когато са подложени на подигравки и майтап. Да, трудно им е с всяко движение и всяка стъпка! Трудно им е, когато срещам неразбиране!

Истински състрадателният човек, не би се интересувал дали някой ще му се присмива или ще го величае. Този човек е готов да излезе от комфорта си и да приеме всеки, без значение от неговото състояние. На това ме научи той – моят случаен приятел с дълъг бретон.

Всеки един може да се озове от така наречената “друга страна”, защото съдбата е тази, която решава. Тя ни преподава своите уроци, за да ни научи…! И както някой се е подигравал на човека с увреждане сега седи в неговото положение, ридаейки и съжалявайки за думите си. Въвлечена във своите мисли не усетих че времето е минало, че отново е мой ред да се изправя и да отстоявам знанията си пред всички. Видях се слаба и нищожна, страхът отново ме завладя – и – да, сгреших. Случи се онова, което не исках да се случва. От бързане и липса на концентрация обърках. И ето ме вече част от публиката. А кой спечели? Ами точно незрящото момче, с което си говорихме. Бях сърдита на себе си, но се радвах за него. А от състезанието се върнах с друга победа- спечелих един ценен приятел, накарал ме да осъзная много. И научих един урок- никога не пренебрегвай възможностите на човека и не съди за него по външния му вид.

Напишете коментар