Двойникът

Хрумването

То не е оригинално и принадлежи на известния наш учен, физик, философ и приятел, академик А. Поликаров. Сподели го с нас преди десетина години. По-скоро това не беше споделяне, а оплакване. Беше претоварен с работа, голяма част от която несвойствена за него. “Ако имах един двойник да ходи по събранията” – каза той и добави: “От това става филм”.

Идеята за използване на двойник е много стара. Има я още в приказката за надбягването между таралежа и заека. Така че за оригиналност не можем да претендираме. Въпреки това хрумването на нашия приятел-академик не ни остави на мира десет години. Понякога имахме чувството, че намразвахме приятеля академик. Сега, когато сценарият е завършен и камерата се завъртя, ние сме му благодарни.

Сюжетът

Младият научен работник доцент Иван Денев се заангажирва с извънслужебна дейност, която няма нищо общо с науката, но ми дава добри позиции в научния свят. Благодарение на това той успява да си осигури апаратура, персонал, химикали и  всичко, което му трябва за научната работа. Единственото, което не му стига е време. Тогава му хрумва идеята на нашия приятел академик – той повиква при себе си своя братовчед от село, по професия закупчик, без образование, но с когото си приличат като две капки вода. Братовчедът се оказва природно интелигентен. Още след първите плахи опити да “замества”  своя учен братовчед, той набира инерция и много скоро навлиза в “работата”. Това освобождава време на доцент Денев за научна дейност и не след дълго той се прочува като голям учен и общественик. Но постепенно двойникът започва да взима връх над истинския учен. Апетитът идва с яденето. Братовчедът от село започва да мечтае за бяла престилка и научна слава. Разривът е неминуем. Единственото разрешение за доцент Денев остава самопризнанието, към което той прибягва. Но на кого е нужно да се вдига скандал? Най-малко на тези, които са направили възможна (и необходима!) двойствеността! Затова нареждането е двамата братовчеди-двойници да се разберат като хората. Единият трябва да си отиде. Така и става. Но кой от двамата заминава не е ясно, защото, нали казахме, двамата си приличат като две капки вода.

Какво искаме да кажем?

Надяваме се, че всички ще разберат, че не искаме да осмиваме света на учените. Идеята ни е по-широка. Искаме да покажем докъде води подмяната на ценностите не само в науката, но и  във всички области на живота и да докажем, че от такава подмяна губи цялото общество.

Драма, сатира, комедия или фарс?

Бихме желали от сценария ни да излезе една весела комедия, над която хората да се замислят. Затова сме се старали ситуациите в сценария ни да бъдат комедийни. Във филма ще видим какво става, когато се объркат двойници в науката, любовта и обществото. Няма да се учудим обаче, ако накрая се получи сатира. Сценарият е зареден с такава възможност.

Режисьорът

Николай Волев е осмият режисьор, с който работим в игралното кино, а “Двойникът” за него е първият му игрален филм. От сърце му желаем много голям успех. Обстоятелството, че Волев е дебютант никак не ни смущава, тъй като той е зрял младеж. А какво по-хубаво от това зрелостта да е комбинирана с младост. От съвместната ни работа и по сценария, и по работната книга сме много доволни. Считаме, че гледищата ни по бъдещия филм максимално се приближиха и че Николай Волев ще извади възможно най-много от нашия сценарий. Още повече, че знаем добре възможностите му от игралното кино.

Камерата

Това е още един дебют в игралното кино на младия оператор Венко Каблешков. С него обаче се познаваме от други наши филми, на които той е бил втори оператор. По-важното обаче е, че режисьорът го познава – заедно са работили в документалното кино и щом го е взел, считаме, че камерата е в сигурни ръце.

Главната роля

Изборът на актьор за главната роля като че ли беше най-трудната задача на режисьора в предварителната му работа. Крайният избор падна на заслужилия артист Тодор Колев, един много популярен в България комедиен актьор. Убедени сме, че публиката ще се смее от сърце на образа на братовчеда от село. Познавайки артистичните възможности на Тодор Колев, ние вярвамe, че той ще се справи отлично и с по-сериозната роля на доцент Денев.

Останалите роли

В този филм те наистина са второстепенни, но режисьорът успя да подбере за тях ярки комедийни таланти. Радваме се, че във филма ще участват Надя Тодорова, Павел Попандов, Георги Русев – артисти, които могат да превърнат и най-дребната роля в запомнящ се комедиен образ. Радваме се също, че във филма ще участва известната у нас артистка Йорданка Кузманова, както и младата Мария Статулова – актриса с подчертан талант и безспорно бъдеще.

Вместо заключение

“Двойникът” ни е десетият сценарий за игрален филм, който се реализира, но това едва ли има някакво значение.

Братя Мормареви

13 юли 1979 година

Напишете коментар