ПИСМО ОТ ОТВЪДНОТО 2

ВМЕСТО ВТОРИ ПРЕДГОВОР

Мили Марко,

След моето писмо ще е необходимо да намериш още нещо вместо предговор, за да станат общо три вместопредговора.

Пиша ти набързо, ще разбереш защо. Нека първо да обясня някои еврейски понятия, които присъстват във вицовете, но са непонятни за незапознатите с израелтянството.

ПЕСАХ е празникът, който отбелязва спасението на евреите от робството им в Египет. Празнува се 8 дни. Вместо хляб се яде мацá – безквасен хляб.

ПУРИМ, или празник на “Жребия” отбелязва неуспешния опит на Аман да унищожи евреите. (Аман е тук, всеки ден играя табла с него.) На този празник децата се маскират, а възрастните добре се черпят, тоест маскират се и те, но по един по-приятен начин. Това е единственият празник, в който пиенето и даже напиването е не само позволено, но се и поощрява.

ТОРА – това са първите пет книги от Библията, които православните наричат Петокнижие.

ТАЛМУД е сборник от правила и предписания, който урежда религиозните, правните и битовите отношения на вярващите евреи.

Често сме си мислили как ли ще да е Горе. Съвсем различно е.

Тук, Горе, всеки трябва да сърба това, което е дробил там, Долу. Длъжен съм всеки ден по сто и двайсет часа (горе-долу  – 10 земни часа), да гледам филмите, които заедно правихме, и още осемдесет часа да чета това, което заедно писахме. Добре, че Оберфилмфюрерът е еврейче и в работно време често играем на американски белот.

Предупреди приятелите кинематографисти да не правят глупави и скучни филми. Предупреди и писателите – прошка няма! Ако можеше да зърнеш само тези, които зорлям се напъваха да пишат, как се напъват сега да си четат глупостите. Мъртви да ги оплачеш от смях! (Сталин си чете пълните събрани съчинения, представяш ли си?)

Приключвам, защото тръбата свири за кино.

ТВОЙ

МОРИЦ

ПП – Господ е много умен, значи е евреин. Къщата му е без стъкла, как да му ги счупи човек?

Напишете коментар