Войната на таралежите. Васко да Гама от село Рупча. Дневникът на Асен Газурков

17811_pic_m

Войната на таралежите. Васко да Гама от село Рупча. Дневникът на Асен Газурков

ВОЙНАТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ (1979 г.)

Роман за децата от големия град, който с грохот настъпва отвсякъде, отнема въздуха и пречи на малките да се радват на едно от основните си права – правото на игра. Усилията им да превърнат двора, където живеят, в игрище се сблъскват с интересите на възрастните. Борбата на децата за жизнено пространство минава през сложни и забавни перипетии и е разказана с много хумор. Тя ги противопоставя на света на възрастните, на учители и родители, които не винаги са справедливи и не са кой знае колко педагогични.

ВАСКО ДА ГАМА ОТ СЕЛО РУПЧА (1982 г.)

Роман, изпълнен с много приключения и хумор. За да спаси честта си, дванадесетгодишният Васко избягва от дома си и се скрива на кораба, на който баща му е моряк. Конфликтите, които присъствието му поражда, са по-често весели, понякога тъжни, но те изиграват роля за неговото възмъжаване. Заедно с Васко възмъжават и приятелите му на брега.

Романът държи в напрежение от начало до край. Младите читатели неусетно се сблъскват с действителността, с живота на възрастните, с въпросите за честта и лъжата.

Напишете коментар