Книги

БОБИ ГЛАВАТА

7 July 2009 г.

БОБИ ГЛАВАТА (1988 г.)

Илюстрована приказка за деца от предучилищна възраст. Едно осемгодишно дете вместо да расте се смалява не само на височина, но и на години, докато се превръща в бебе. И тогава отново започва да расте. Конгресът от учени, събрал се да разгадае загадката, бива също заразен от тази странна болест. За щастие на цялото човечество вирусът й е открит – това е вирусът на лъжата.

Войната на таралежите. Васко да Гама от село Рупча. Дневникът на Асен Газурков

7 July 2009 г.
17811_pic_m

Войната на таралежите. Васко да Гама от село Рупча. Дневникът на Асен Газурков

ВОЙНАТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ (1979 г.)

Роман за децата от големия град, който с грохот настъпва отвсякъде, отнема въздуха и пречи на малките да се радват на едно от основните си права – правото на игра. Усилията им да превърнат двора, където живеят, в игрище се сблъскват с интересите на възрастните. Борбата на децата за жизнено пространство минава през сложни и забавни перипетии и е разказана с много хумор. Тя ги противопоставя на света на възрастните, на учители и родители, които не винаги са справедливи и не са кой знае колко педагогични. Четете още »

Мъже без мустаци. Задача с много неизвестни. Еврейски вицове.

12 May 2009 г.
men

Мъже без мустаци. Задача с много неизвестни. Еврейски вицове.

ЗАДАЧА С МНОГО НЕИЗВЕСТНИ (1976 г.)

Роман-пародия на криминалните книги, в основата на който лежи вечния стремеж на децата към приключения. Един случайно захвърлен край пътя пакет възпламенява фантазията на група десетгодишни малчугани. След серия от приключения из града, в училище и вкъщи, малките детективи стигат до убеждението, че са попаднали на опасен престъпник и решават да го демаскират и предадат на милицията. Четете още »

Лили. Роман за деца и възрастни.

12 May 2009 г.

lili8-годишната Лили не се примирява с развода на своите родители. От все сърце тя иска да ги събере отново и вярва, че може да го постигне. Когато майка й заминава в командировка за 2 месеца в чужбина, Лили е изпратена при баща си, който живее в град край морето. Там обаче я очаква огромно разочарование – той сее оженил повторно и има доведен син. Тогава малката героиня забърква цяла поредица от каши – комични и недотам, а ваканцията й се изпълва с приключения и нови приятели.

10 сценария и много фейлетони / Братя Мормареви

12 May 2009 г.

10Настоящият трети – и последен – опит за представяне на таланта на Братя Мормареви вероятно може да бъде тълкуван и като опит за надникване в творческата им лаборатория. Но не е! Братята не разполагаха с такава, те пишеха в кухнята на Мориц в жилището му на улица “Шипка” и го правеха с удоволствието на човек, дълбоко вдишващ чист въздух. Те бяха железно убедени, че ако не се забавляваш, докато работиш, то значи робуваш. И никога не робуваха! Затова и съвместната им работа (по-точно казано – съвместното им забавление) започва през първата половина на 50-те години на миналия век със сглобяване на усмивки във формата на фейлетони, което за тях бе разглобяване на живота до смешки. Четете още »