Новини

17-конкурс “Бодлите на таралежите” – пак с поглед към най-младите

5 April 2023 г.

За 17-ти път проявата на Фондация „Братя Мормареви“ се обръща към въображението на българските ученици и обявява редовния си конкурс.

Уважаеми млади приятели,

Както сигурно знаете, регламентът на награда е променен. Вече се приемат материали за конкурса само в една категория, но в две възрастови групи – от 7 до 10 годишна възраст и от 11 до 14 години.

Каним ви да напишете до 2 страници и половина стандартен текст, или 75 реда, на всякаква тема, която ви вълнува. И до 15 юли да изпратите текста си на електронния адрес на Фондацията (office@mormarevibrothers.com).

Всеки има право да участва само с един текст, като текстът трябва да не е публикуван. За лауреатите ще има награди по 500 лева, а за двама от номинираните – 2 по 250. Повече за условията можете да прочетете на сайта на Фондацията, а сега просто – пишете! Ще получат награди и любимите преподаватели.

Правилата на конкурса са следните:

І. Условия:

 • Две страници и половина (тоест до 75 стандартни реда).
 • Къс разказ, случка, история, фантазия – никакви ограничения в темата.
 • Възрастови категории:
  • 7-10 години.
  • 11-14 години.
 • Всички текстове да са оригинални, без “заемки”.
 • Всички текстове се представят в електронен формат на мейл-адреса на Фондацията: office@mormarevibrothers.com.
 • Всеки участник има право на един текст.
 • Всеки текст да съдържа в допълнение името и координатите на родител или учител.
 • Крайният срок за изпращане на текстовете е 15 юли 2023 г.

ІІ.Награди:

 • За всяка от двете възрастови групи журито определя до 10 номинации.
 • В деня на награждаване всички номинирани се явяват пред журито, изчитат своята история и отговарят на въпроси на журито, свързани с тях лично и текста.
 • Номинираните имат право да поканят свой любим учител.
 • Журито излъчва по един победител в група.
 • Номинираните чрез гласуване излъчват също по един победител.
 • Победителите (до четирима) обявяват всеки по едно име на свой любим учител.

Раздават се награди за всяка от двете възрастови групи:

 • Награди на журито – 2 по 500 лв.
 • На номинираните – 2 по 250 лв.
 • За учителите/училището – по 10 книги.
 • За всеки номиниран – по 3 книги.

„Бодлите на таралежите“ дадоха резултат за 16-ти път

11 October 2022 г.

С по две награди – на журито и на номинираните, бяха удостоени 16-те финалисти в конкурса за ученическо литературно творчество „Бодлите на таралежите“ на Фондация „Братя Мормареви“.

В зала „Виваком Арт Хол“ в София в присъствието на родители, учители и ученици журито в състав: Здравка Евтимова, Алек Попов, Дими Стоянович, Иво Сиромахов и Бойко Ламбовски обяви таз годишните призьори.

Те са: Мария Хаджиева за съчинението „Картата“ и Версавия Янкова за „Рожденият ден на еднорога“ в групата 7 – 10 години. В по-голямата група – до 14 години, лауреати станаха: Даниел Бояджиев за „Деца по дух“ и Благой Диляков за „Непознатите“. Съответно Даниел и Мария получават Наградата на журито, а Версавия и Благой – наградите, определени с гласуване от самите номинирани.

Председателят на Фондация „Братя Мормареви“ – социологът Кънчо Стойчев представи Антологията „Бодлите на таралежите“, събрала творчеството на всички отличени в конкурса досега. Актьорът Антоан Петров – Анди пък прочете избрани откъси от номинираните творби, а журналистът Бойко Василев от името на досегашните членове на журито поздрави участниците и изтъкна значимостта на всички форми на четене – както книгата, така и разни дигитални платформи.

Иво Сиромахов задаваше на номинираните въпроси за тяхното отношение към света и писането, а Здравка Евтимова разказа истории от своето детство и сподели как е възникнала при нея мотивацията за творчество. Бившият министър на образованието Даниел Вълчев – участник в журито в предишни години, отчете образователната роля на фондацията.

На финала една от номинираните – Мария Атанасова, в дует със сестра си Гергана, зарадваха гостите с прекрасно акапелно изпълнение.

 

 

Конкурсът е съвместно организиран от Фондацията и издателство Сиела

с подкрепата на Министерството на образованието.

Четете още за конкурса тук:

https://bntnews.bg/news/…

https://btvnovinite.bg/bulgaria…

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12730809

16-ти конкурс „Бодлите на таралежите“ – повече и по-остри!

19 April 2022 г.

Уважаеми млади приятели,

На шестнадесетата година от учредяването си престижната награда за ученическо литературно творчество „Бодлите на таралежите“ на Фондация „Братя Мормареви“ се променя!

Вече се приемат материали за конкурса само в една категория, но в две възрастови групи – от 7 до 10 годишна възраст и от 11 до 14 години. Каним ви да напишете до 2 страници и половина стандартен текст, или 75 реда, на всякаква тема, която ви вълнува. И до 15 юли да изпратите текста си на електронния адрес на Фондацията (office@mormarevibrothers.com).

Всеки има право да участва само с един текст, а текстът трябва да не е публикуван. За лауреатите ще има награди по 500 лева, а за двама от номинираните – 2 по 250. Повече за условията можете да прочетете на сайта на Фондацията, а сега просто – пишете!

ФОНДАЦИЯ ЗА ДЕТСКО КИНО И ЛИТЕРАТУРА „БРАТЯ МОРМАРЕВИ“

Конкурсът е съвместно организиран от Фондацията и издателство Сиела с подкрепата на Министерството на образованието.


Правила на конкурса

І. Условия:

 • Две страници и половина (тоест до 75 стандартни реда)
 • Къс разказ, случка, история, фантазия – никакви ограничения в темата.
 • Възрастови категории :
 • 7-10 години
 • 11-14 години
 • Всички текстове да са оригинални, без “заемки”
 • Всички текстове се представят в електронен формат на мейл-адреса на Фондацията
 • Всеки участник има право на един текст
 • Всеки текст да съдържа в допълнение името и координатите на родител или учител
 • Конкурсът се обявява в началото на всеки месец април и крайният срок за изпращане на текст е 15 юли.

ІІ. Награди:

 • За всяка от двете възрастови групи журито определя до 10 номинации.
 • В деня на награждаване всички номинирани се явяват пред журито, изчитат своята история и отговарят на въпроси на журито, свързани с тях лично и текста.
 • Номинираните имат право да поканят свой любим учител.
 • Журито излъчва по един победител в група.
 • Номинираните чрез гласуване излъчват също по един победител.
 • Победителите (до четирима) обявяват всеки по едно име на свой любим учител.

Наградиза всяка от двете възрастови групи:

 • На журито – 2 по 500 лв
 • На номинираните – 2 по 250 лв
 • За учителите/училището – по 10 книги
 • За всеки номиниран – по 3 книги

“БНТ представя”: “Таралежите с бодли” – филм за братя Мормареви

19 November 2021 г.

На 06 ноември 2021 година БНТ1 излъчи филм, посветен на братя Мормареви.

”Таралежите с бодли” е създаден по повод 90 години от рождението на Марко Стойчев и 100 години от рождението на Мориц Йомтов. Сценарист и режисьор е Олег Ковачев. 

Интервюто е със сина на Марко Стойчев – Кънчо Стойчев.

Предаване “Култура.БГ”

Фондация „Братя Мормареви“ раздаде годишните си награди за 15-ти път; учениците на България се люшкат между негодуванието и иронията

15 September 2021 г.

За петнайсети път вече Фондация „Братя Мормареви“ награди най-ярките съчинения сред българските ученици при откриването на новата учебна година.

За 2021-а година  лауреат на първа награда в категория ЕСЕ стана Елица Стефанова от Казанлък за съчинението си „Смисълът на родолюбието“.

Симона Василева от Сливен пък грабна първата награда за разказ с „Година онлайн обучение или две“.

Със съпътстваща награда за есе се окичи и Дефне Риза от Кърджали, а съвсем младият Даниел Бояджиев от Варна покори журито с разказа си „Листенце“ и взе съпътстваща награда в категория „РАЗКАЗ“.

Елица Стефанова от своя страна номинира за любим педагог Жени Ковачева от Казанлък, а Симона Василева отличи директора на гимназията „Добри Чинтулов“ в Сливен  Мариана Милева.

Наградите бяха връчени от председателя на Фондация „Братя Мормареви“ – социологът Кънчо Стойчев. Той прочете шеговит автобиографичен текст от писателя Марко Стойчев – негов баща. Беше представено и журито: Здравка Евтимова, Алек Попов, Дими Стоянович, Иво Сиромахов, Бойко Ламбовски. Те разказаха за едно от най-важните умения при писането – способността да се надсмиваш, включително над себе си.

Здравка Евтимова изтъкна непосредствеността на учениците и чистотата на емоциите, а Алек Попов призова да развиваме въображението си, защото то е, което прави от хубавия текст литература.

Бяха обявени и поощрените за участието си ученици; за тях Фондацията беше предвидила книги с произведенията на прочутия творчески тандем Братя Мормареви.

 

Важна информация за победителите в 14-тия конкурс „Бодлите на таралежите“

29 September 2020 г.

Със съжаление сме принудени да съобщим на хилядите приятели на Фондация „Братя Мормареви“, че тази година първата награда за есе, присъдена на Севилай Салим в конкурса „Бодлите на таралежите“, се отнема.

Текстът й „Аз обвинявам образователната система“ е „нетворчески взаимстван“ от памфлета на рапъра и блогъра Принс Ии, с истинско име Ричард Уилям, качен и в Youtube.

В конкурса „Бодлите на таралежите“ се награждават само автентични и непубликувани авторски текстове.

Надяваме се този неприятен казус да послужи като добра педагогика по морал и усърдие за бъдещите участници в конкурса, и им желаем да се уповават единствено на собственото творческо вдъхновение!

ФОНДАЦИЯ „БРАТЯ МОРМАРЕВИ“

Младите срещу глупостта и цинизма

21 September 2020 г.

За 14-ти път бяха връчени наградите в конкурса на фондация „Братя Мормареви“ за ученическо творчество – „Бодлите на таралежите“.

Първа награда за есе получи 15-годишната Севилай Селим от Черноочене с бунтовния си текст „Аз обвинявам образователната система, а първа награда за разказ грабна 15-годишният Кирил Димов от Казанлък за сатирично-фантастичния си разказ „Когато веганите изпият Слънцето“.

Призовете бяха връчени от председателя на Фондация „Братя Мормареви“ – социологът Кънчо Стойчев, в неделя, 20 септември, в чест на началото на учебната година. В традиционния вече конкурс на фондацията тази година участие взеха рекорден брой български ученици – близо 200, с над 300 свои произведения.

Втора награда съответно заслужиха Силвия Йолова от Мездра за есето си „Парадоксът на XXI век“, и Теодора Георгиева от Силистра за разказа си „Момчето хвърчило“.

Самото жури в състав Бойко Василев, Иво Сиромахов, Димитър Томов и Бойко Ламбовски отбеляза масираното присъствие на коронавируса в текстовете на младите българи, но и нарастналата непримиримост към фалша и бездушието във всички сфери – от семейството до политиката.

Награди получиха и педагожки, посочени от призьорите ученици – това са преподавателките Фикрие Дормуш и Валентина Димова.

Благодарим на нашите партньори и приятели за подкрепата, която ни оказаха, при популяризирането на конкурса:

За повече информация за конкурса и победителите можете да се обръщате към Фондацията на телефони 0888 436 996 и 0888 426 835.

Бодлите на таралежите са по-силни от вируса – 14-ти конкурс “Бодлите на таралежите”

3 June 2020 г.

Въпреки несгодите на пандемията, младите пера има с какво да учудят света!

За четиринадесети път Фондация “Братя Мормареви” обявява редовния си конкурс „Бодлите на таралежите“. Могат да участват творби на ученици от цялата страна и чужбина, на възраст от 12 до 19 г.

Категориите на конкурса са две: ЕСЕ и РАЗКАЗ. Материалите, в обем до 3 стандартни машинописни страници, не трябва да са публикувани до този момент, и следва да се изпратят на електронен адрес: office@mormarevibrothers.com, или по пощата на адрес:

СОФИЯ 1164
бул. “Джеймс Баучер” 23
Фондация “Братя Мормареви”
За конкурса “Бодлите на таралежите”

Всеки може да се включи в единия, или и в двата раздела на конкурса. Текстовете трябва да са придружени с точен адрес и с телефон за връзка, както и с информация за възрастта, класа и училището.

Крайният срок за приемане на творбите е 15 август 2020 г. Победителите в отделните категории ще получат награди от по 600 лв. и диплом. Ще има и допълнителни награди по 300 лева. И в двете категории на конкурса съчиненията са на напълно свободна тема.

Обявяването на призьорите ще стане в тържествена обстановка в началото на новата учебна година, а най-добрите работи ще бъдат публикувани.
По традиция носителите на първа награда номинират свои любим преподавател, който също ще получи паричен приз.

Фондация „Братя Мормареви“ раздаде годишните си награди за 12-ти път

16 October 2018 г.

И тази година Фондация „Братя Мормареви“ не наруши традицията си да дава награди на най-добрите пера сред българските ученици при откриването на новата учебна година. За 2018-та лауреат на първа награда в категория ЕСЕстана 13 годишната Джена Пискулийска от София за критичния си текст”Какво се е променило през последните години във взаимоотношенията ми с моите родители”.Тя пък номинира преподавателката си Аглика Дамаскова, която също получи приз. Втора награда за ЕСЕ спечели  Деница Русева от Варна за “Най-великият дар”.

В категорията РАЗКАЗ първа награда грабна Аделина Христова от София заразказа си “Червена”.По нейна препоръка Фондацията награди преподавателката й Лилия Гюлеметова.

Втора награда в категорията РАЗКАЗ взеТеодора Георгиева от Силистра за “Спомен за липа”.

Наградите бяха връчени от председателя на фондацията – социолога Кънчо Стойчев. Той изтъкна, че хиляди ученици вече са участвали в конкурса, и над 70 награди са били раздадени за изминалите години.

Журито в състав Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Иво Сиромахов, Димитър Томов и Бойко Ламбовски отбеляза нарастващия интерес на младите българи към моралните аспекти на съвремието и задълбочения психологизъм, но се и възмути от зейващата пропаст между знаещите и незнаещите, между грамотните и неграмотните в България.

Бодлите на таралежите – Ново издание на любимия детски роман

4 October 2016 г.

http://afish.bg/knigi/item/56-bodlite-na-taralezhite.html

Бодлите на таралежите

 

Ново издание на любимия детски роман

 

Близо 40 години след първото си издание един от най-обичаните български детски роман заживя нов живот с корица и илюстрации на Дамян Дамянов. Новото издание на книгата е факт от април и вече може да се намери в книжарниците. Въпреки, че “Войната на таралежите” е по-популярна като детски сериен филм от 1979 г. с режисьор Иванка Гръбчева, книгата със сигурност ще има своите верни читатели. Думите са същите, емоцията е различна. Любимите герои вечно ще тичат между панелните блокове, ще планират геройски бели, ще кроят план след план и детството им ще продължи вечно. И ще хвърлят баскетболната топка (онази – от Милано!) към коша, за който са водили своята славна таралежова война.

Издателите изтъкват, че книгата не е загубила нищо от актуалността си, “защото днешните деца са същите като тези отпреди 40 години: и те се борят за високи оценки, воюват срещу статуквото, срещу несправедливостите и за правото да следват желанията си, които обичайно – или винаги – са в разрез с родителските надежди“.