Деца по дух

Автор: Даниел Бояджиев – 13 години.

Всяка лятна вечер мъжете от квартала се събираха в беседката пред блока. Разказваха си истории, смееха се шумно и постоянно се караха за нещо дребно. Често носеха преносим телевизор и гледаха различни предавания на него. Веднъж се заформи сериозен спор за дистанционното.

-Деца, не се карайте, бийте се – каза на компанията шеговито Петър.

-Ще видиш ти кон боб яде ли! – извика Ставри. – Горанчо-бебчо започна първи!

-Извинявай, ама не смятам да гледам мача от снощи пак! Днес „Левски“ гостуват на „Локо София“! Не е за изпускане!

-Твърда единица, казвам ви – заяви Горан, като бутна Ставри. – Честно, предпочитам да гледаме дартс.

-След десетина минути ще дават „Уимбълдън“! – стана прав Теодор, взимайки дистанционното. – Марин Чилич играе с Карено Буста! Принцесите имат десет минути да гледат каквото си пожелаят, после аз съм наред.

-Я, стига! Искам да гледам предаването на Гордън Рамзи след малко! – провикна се Кирил.

-Ха, манджи ще гледа!

-Я, стига!

-Дай ми дистанционното, че ще ти цапна един, обещавам!

            Тази врява продължи повече от обикновено и нямаше признаци да спре, докато отнякъде не долетя топка за футбол.

-Извинетеее! Ще ни я дадете лии? – чу се детски глас

            Йоан взе топката и я метна през улицата.

-Радвай се, че детето те спаси, Момчиле! Че иначе…

            Той така и не довърши, всички гледаха към играещите деца и се бяха отнесли нанякъде в спомените си. Петър наруши тишината.

-Помните ли, когато в трети клас Теодор изрита топката от игрището и тя счупи някаква чаша в близкия ресторант?

-Хаха, верно! Тео гледаше като застрелян заек! Хаха…

-Не е така! Просто се притесних, че някой щеше да излезе с точилка да ме набие хубаво…..

-Подсещате ме за онази есен, втори клас бях, Пешо и Тео бяха първи – започна да разказва Кирил. – Бяхме на екскурзия в Толбухин…

-Добрич – поправи го Ставри.

-Все едно! Та, разхождахме се ние през някакъв парк и спряхме за кратка почивка. Нямахме какво да правим, когато Пешко дойде и ни каза: „Хора, знаете ли кой е Дейв Колинс?“ „Не“ – отвръщаме ние. „Той играе един много интересен спорт наречен „бейзбол“! Съботите татко става в три сутринта да го гледа. Сега ще ви запозная с правилата…“. Та, обясни ни той и се разпределихме. Аз щях да хващам, той да хвърля, а Тео взе един клон да го използва за бухалка. Пешо хвърля́ шишарки наляво-надясно, не успях да ‘фана ни една! Тео отби една успешно и Петърчо извика „Хоум рън!“, каквото и да означава. Така и не го научих тоя английски. Вероятно означава „О, не! Ще уцели другарката!“, защото така и стана.

-Брей, това го бях забравил! – изсмя се Теодор.

-И аз имам да разкажа нещо– изправи се Самуил, придавайки си важност. – Ще да съм бил на пет-шест годинки. Родителите ми купиха първото колело- триколка! Въодушевен, аз се качих, започнах да въртя педалите и потеглих нанякъде. Не разбрах кога се загубих в квартала. Нямах си идея накъде въртя, ама си продължавах смело, сякаш нищо тревожно не се случва. Беше минал повече от час, когато се върнах при мама. Притеснена, тя разговаряше с някакъв милиционер. Аз пък отдалеч й извиках: „Мамо, аз се изгубих, но после пак се намерих!“

-Това не си го разказвал! – каза Момчил. – Аз пък се сетих се за лагера в Бургас. Бяхме отседнали в почивна база с чудесна гледка към Бургаския залив, виждаха се острова „Св. Анастасия“ и Поморие в далечината. Обичахме да седим на плажа и да гледаме корабите. В класа ни тогава имаше един Георги – постоянно ни дразнеше и тормозеше. Затова решихме с Николай да сложим край на това. В столовата, когато двамата бяхме дежурни по сервиране, аз скришно изсипах половината солница в макароните на Гошо. После с Никича седяхме и се смеехме, гледайки как той яде и прави физиономии, но не посмя да се оплаче от храната.

-А помните ли как Горан се качи на грешния кораб в деня, в който посетихме островчето – подхвана да разказва Ставри. – Другарките ни бяха строили по двама. Горанчо ми заяви с второкласния си мозък: „Ще изтичам до ей онзи кораб, искам да го разгледам, ако някой пита за мен, кажи, че скоро се връщам!“ Нямах време да му отговоря, само го изгледах как тича към едно корабче. След малко то потегли и, кълна се, видях как Горан думка по едно прозорче и крещеше нещо. В същия този момент учителката ме пита „Ставри, виждал ли си някъде Горан? Нещо ми се губи, а съм сигурна, че преди малко го мярнах в автобуса.“ „Да, той вече се качи на кораба“. Тя се намуси с ръце на кръста, не ме разбра, затова й посочих лодката и замалко щеше да припадне! За щастие се оказа, че всички лодки на пристана в този ден бяха на път за Св. Анастасия. Та, когато ние слязохме, заварихме Горан да седи на една пейка и да плаче неутешимо. Когато го попитах защо, той рече: „Отделих се от групата, а не трябваше!“. Хем ми беше смешно, хем бях изтръпнал от ужас дали ще го видя пак.

-Ей, ама че ти си бил голям сладур, а? – обади се Кирил.

-О, я стига! Сещате ли се за зимата през същата година, когато онзи съсед си счупи колата в нашия снежен човек!

-А, да, помня го това, – извика весело Кирил – нека аз да разкажа, нека аз! Значи, тая зима се оказа много снежна! Като почна да вали сняг, та три недели! Един ден, аз, Ставри и още няколко деца от блока слязохме да се порадваме на снега и да направим снежен човек. Въргаляхме топките, не знам как сме ги повдигали, но успяхме да го построим. Чувствахме се горди от себе си. Някой му залепи копчета, а Ставри даде шала си.

-Майка ми ми се караше за това после.

-Да, после се прибрахме и поканих момчетата у нас да разменяме картинки от дъвки „Турбо“. По някое време чуваме съседа Иван да пали москвича си. Насъбрахме се около прозореца и видяхме нещо, което ни срази. Чичото запали колата, направи един завой, натисна педала на газта и блъсна снежния ни човек. Е така, без причина, ама нарочно го съсипа. Бяхме му бесни! Много си обичахме снежния човек. Решихме да му отмъстим по жесток начин, така, че да няма подобни случки. Излязохме на идната сутрин и започнахме да строим нов снежен човек, само че в основата му скрихме едно колче. Планът беше идеален! Качихме се в стаята ми, даже не се съблякохме. Чакахме само Иван да изкара колата си за работа. Когато това се случи, той се насочи към невинния снежен човек, даде газ и се чу как удари колчето. Нещо се счупи вътре в колата му. Той беше бесен, но май си взе урок, защото повече не ни пипаше творенията.

-Хахааа, да!

-Между другото, ще пуснете ли канала с тениса? Сигурно вече е минал първият сет – обади се Теодор.

-Не, ще гледаме „Левски“! – провикна се Самуил.

-Какви ги говориш! Дартсът ми е започнал вече!

Пак се заформи караница, когато топката на играещите наблизо деца тупна отново сред групата мъже. Този път Кирил не я върна на децата веднага. Намигна на приятелите си от детинство, с които не бяха се разделяли и за ден. Останалите го разбраха на мига. Наскачаха и приближиха децата:

-Можем ли да се включим и ние?- попита ги Ставри.

-Ще ви научим как се играе бейзбол. – добави Кирил.

-Знаете ли, че има дъвки „Турбо“?

Пораснали, възрастни мъже, но деца по дух.

Напишете коментар