Рожденият ден на еднорога

Автор: Версавия Янкова – 9 години.

Живял някога един еднорог. Той бил много красив, чист и изглеждал изискан и величествен. Тъй като еднорозите били смятани за по-висши създания от другите, никой не смеел да ги заговори или да се опита да се сприятели с тях. Този еднорог обаче, бил скромен и любознателен. Той искал да опознае всички обитатели на света и да им бъде приятел.

Когато дошъл рожденият му ден , еднорогът решил да покани непознати животни, за да прекара празника си с тях. Сетил се за котката, зайчето, пандата и кенгуруто, затова поканил тях. Животните, като разбрали кой е изпратил поканите, се притеснили ужасно много. Събрали се в къщата на зайчето, защото еднорогът живеел наблизо и започнали да се приготвят за празника. Те искали да направят един незабравим празник за своя нов, изискан приятел. Кенгуруто започнало да приготвя тортата, зайчето и котето, се хванали да правят гирлянди, за украсата, а пандата правела солени кексчета. Когато били готови, зайчето се обадило на еднорога, че може да дойде за своя празник. И тъкмо се хванало да закачи последния гирлянд на вратата, котето се спънало в него и го скъсали. В това време пандата изпуснала подноса с кексчетата, а кенгурото се стреснало и бутнало тортата, която се разсипала по масата.

Заплакали животните, защото били много нещастни от провала си. Така ги заварил еднорогът. Той видял бъркотията, но бил толкова щастлив, че непознати животни са се потрудили за неговия рожден ден, че оправил гирлянда с рога си и събрал падналите кексчета. После утешил животните и им казал, че къщата на зайко е уютна и чиста, а техният труд не бива да отиде на вятъра. Те наредили свещичките върху съборената торта, подредили покрай нея кекстечатата и започнали най-веселият и щастлив празник, който  някой, някое е виждал. Еднорогът се оказал срамежлив и мил, и освен това благодарил на животните за чудесната изненада и труда им.

 А защо е станало така? Защото рожден ден се празнува не със скъпи и изискани ястия, а с добри приятели.

Напишете коментар