НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ ОТ ТРЕТИЯ КОНКУРС “БОДЛИТЕ НА ТАРАЛЕЖИТЕ”

РЕЗУЛТАТИ ОТ ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

“БОДЛИТЕ НА ТАРАЛЕЖИТЕ”

НА ФОНДАЦИЯ “БРАТЯ МОРМАРЕВИ”

Скъпи приятели,

Вече трета година ние даваме награди за литературно майсторство на ученици, защото така почитаме паметта на известните ни сценаристи и писатели Марко Стойчев и Морис Йомтов, популярни като Братя Мормареви. Те написаха много книги и сценарии за деца и възрастни, а приживе ратуваха за повече грамотност, усмивки и хармония помежду ни.

Затова поощряваме тези, които обичат четивото и сами пишат добре.

Резултатите от Третия национален конкурс за есе и разказ на фондацията вече са известни. Жури в състав:

Панчо Панчев, Георги Константинов, Димитър Шумналиев, Виза Недялкова и Алек Попов излъчи следните лауреати:

З А    Р А З К А З:

Първа награда се присъжда на Александрина Георгиева, 17-г. от гр. Бургас за разказа “Всички благословии“. Тя учи в ПМГ “Академик Никола Обрешков”.

Втора награда се присъжда на Николай Великов, 15-г. от Ловеч за разказа му “Фукси, лисичката в града“.

Поощрения получават Виктория Чекова, 16-годишна от Благоевград, Даниела Ташева, 17-годишна от Смолян, Димитър Божков, 15-годишен от Каварна, Милеслава Богданова, 18-годишна от Гоце Делчев, Младен Минев, 17-годишен от София, Надежда Григорова, 16-годишна от София, Николета Манолова, 17-годишна от Сливен, Светлана Няголова, 17-годишна от Силистра и Стела Герова, 16-годишна от Пазарджик.

З А    Е С Е

Първа награда се присъжда на Иван Бадински,18-г. от София за есетата “Спомени за един спомен” и “Препинателните знаци на една идея“. Бадински учи в Американския колеж в София.

Втора награда се дава на Мария Николова 18-г., от Казанлък за есето “Бодлите на таралежите“.

Поощрения получават: Анита Николова, 18-годишна от София, Георгия Стоева, 12-годишна от Гоце Делчев, Дамян Добрев, 13-годишен от Силистра, Димитър Петров, 15-годишен от Роман, Константин Георгиев, 15-годишен от Габрово, Лия Треновска, 16-годишна от София, Мила Божкова, 15-годишна от Варна, Милена Петрова, 12-годишна от София и Юлия Пискулийска, 13-годишна от София.

НАГРАДИ ЗА УЧИТЕЛИ

От своя страна лауреатите на първа награда Александрина Георгиева и Иван Бадински определиха своите любими преподаватели Пелагия Чаракчиева и Румяна Рангелова – учителки по български език и литература, които също получават награди за принос в хуманитарното им образование.

Интересното в случая е, че Александрина взема престижната първа награда за втори път – преди две години тя победи в конкурса за есе, сега – за разказ. Същото е и с любимата и преподавателка Пелагия Чаракчиева!

При награждаването Панчо Панчев – Дядо Пънч заяви, че едно от най-важните достойнства на конкурса е възпитаването на учениците в любов към българския език. Поетът Георги Константинов каза, че човекът на книгата е не само по-богат духовно, но най-често е и по-успешна личност.  Виза Недялкова препоръча на учениците да бъдат винаги много честни и към себе си, и към читателите си. Димитър Шумналиев пожела на участниците никога да не ги напускат находчивостта и остроумието.

Фондация „Братя Мормареви”

Напишете коментар